02264001

⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄

Article / Antoni Meneu i Gaya
Regidor de Cultura

La vida i la història no sempre donen segones oportunitats. Ara hem tingut la sort que el Palau de Betxí sí que ens ha donat una segona oportunitat. I la veritat, hem sabut aprofitar-la. I hem de seguir sabent aprofitar-la, perquè ara s’ha fet el primer pas de la restauració, però encara en queden uns quants per recuperar del tot i completament el Palau dels Cardona.

Pense que si ara Sanç de Cardona i Roís de Liori poguera vore com ha quedat el pati renaixentista que va manar edificar estaria content. El pati renaixentista i la portalada del Palau van representar una modernitat absoluta en l’època en què van ser edificats. Avui, 450 anys després, hem recuperat part del seu esplendor i l’oferim a tota la gent perquè ho assaborisquen. Molts anys, massa anys, ha estat el Palau tancat i deteriorant-se. Ja és hora que torne a ser del poble i per al poble.

I el que pense que ha de fer l’Ajuntament és utilitzar-lo perquè la gent l’aprecie i el valore. El Palau té unes possibilitats immenses, grandíssimes, i pot combinar perfectament la seua funcionalitat amb el marc incomparable de la seua bellesa històrica.

Com a regidor de Cultura de l’Ajuntament considere que és el lloc ideal per a moltes activitats i programacions: ja hem començat amb concerts de música d’època, xarrades cíviques, Fira del llibre, bodes civils, exposicions de pintura, contacontes i ben prompte se n’afegiran més: conferències, dansa, presentacions de llibres, representacions teatrals, i un llarg etcètera.

No hem d’oblidar que ja els anteriors propietaris —la família Meneu-Monleón— van fer del Palau un centre cívic amb casino, cinema, teatre, biblioteca, etc. Si això es va fer quan era propietat privada, què no podrem fer ara que és de tots?

Volem fer del Palau el centre de la vida cultural de Betxí. El cor del poble. L’ànima dels betxinencs i betxinenques. «Un Palau al cor de Betxí», resa l’eslògan triat per difondre’l i donar-lo a conéixer. Volem que el Palau no només estiga al cor de Betxí, sinó que siga el cor de Betxí, el que impulse la nostra vida i les nostres actuacions.

Crec fermament que el temps corre a favor de la restauració i recuperació del Palau. En pocs anys podrem vore com el poble de Betxí ha sigut fidel a la història, al seu passat, al seu present i al seu futur. El Palau tornarà a ser del poble i per al poble.

No cal dir que eixe és el meu desig.