⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄

Article / M. José Montolío
Regidora d’Urbanisme i Patrimoni

IMG_0493El passat dia 16 de maig vam inaugurar la primera fase de restauració del Palau-Castell de Betxí. Va ser un gran honor per a mi com a regidora de Patrimoni del consistori poder estar en un lloc tan emblemàtic per al nostre poble. Però el camí que ens ha portat fins ací no ha sigut fàcil, i per descomptat encara ens queda molta feina per fer d’ací endavant. Al mateix temps estic convençuda que amb voluntat política i l’ajuda de totes les institucions tant públiques com privades que s’han adherit a aquest projecte de la restauració completa d’aquest Palau-Castell serà tota una realitat més prompte que tard.

Com deia, el camí recorregut no ha sigut gens fàcil, després de molts intents dels primers ajuntaments democràtics en protegir els elements més significatius del Palau. Fent-se ressò de les expressions populars que demanaven un palau del poble i per al poble, l’any 1997 es va declarar bé d’interès cultural amb la consideració de monument. Aquesta declaració donava al nostre palau la consideració de bé patrimonial valencià. Des d’aquell instant, aquest nomenament també ens obligava a realitzar una sèrie de processos de protecció tant legals i  administratius com d’actuacions específiques per a la seua conservació i restauració. Agrair la gran tasca que s’ha fet per totes les corporacions que han passat per l’ajuntament posant el seu granet d’arena per fer una realitat d’aquest gran projecte, ja que sense les seues actuacions no haguera sigut possible arribar on estem.

Per tot el món és conegut l’ambiciós projecte de Pla Especial del Palau que des de la Conselleria ens obligaven a redactar, un pla d’actuació especial per a poder començar les obres de restauració. A poc a poc aquestes exigències es van veure rebaixades fins que ens van permetre redactar un nou Pla Director que ens permet poder començar les obres de restauració i conservació. Però el pla especial és un requisit imprescindible que independentment de la magnitud que aquest siga tant en les obres com en el temps de duració, s’ha de portar endavant i executar en tots els seus aspectes, i sempre amb la màxima cura en les relacions amb cadascuna de les parts implicades en aquesta obra tant especial per al nostre poble.

Per descomptat agrair al Dr. Pascual Meneu la conservació d’aquest emblemàtic edifici: gràcies a la seua visió de futur va aconseguir salvar una part molt important dels seu valor patrimonial que encara conservem, i també el nostre més sincer agraïment als seus descendents que van permetre, després d’unes dures i llargues negociacions, que el Palau fóra de propietat municipal, en l’any 2003.