El somni que tots hem somiat

Alfred Remolar. Alcalde de Betxí

⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄ ⁄

palauLa restauració del pati renaixentista del Palau de Betxí ja és una realitat. Amb molt d’esforç i sacrifici, hem aconseguit recobrar una joia patrimonial de tots els betxinencs i de tots els valencians i, cinc-cents anys després, es posa novament a disposició de tots.

La recuperació definitiva del Palau, la recuperació completa del Palau que intentarem dur a terme en els pròxims anys suposarà que, molts segles després, el cor de Betxí tornarà a bategar i a constituir-se com l’epicentre del poble que durant tant de temps va ser. Perquè han sigut massa els anys que ha tingut les seues portes tancades. Ara, en esta nova etapa, és essencial que l’edifici s’òbriga a tots i que tots els betxinencs tornem a sentir-lo com a nostre.

S’ha completat la primera de les cinc fases que constitueixen el projecte de reforma de la construcció. El restabliment del pati anirà seguit de la rehabilitació de la sala de la volta —l’antic cine—, del patiàs —el cine d’estiu— i de l’ala nord en la segona fase; la tercera fase recuperarà la casa de Pasqual Meneu, la planta baixa i les sales de la primera planta; la quarta fase suposarà la restauració de l’excepcional teatre modernista de la primera planta; finalment, la cinquena fase completarà la restauració de l’edifici amb la reforma de la planta segona.

Això significa que tot just acabem de començar un emocionant camí de cinc etapes que necessita l’esforç i la unió de tots per aconseguir arribar a bon port. S’enceta ara, també, un ambiciós projecte de recuperació del nostre patrimoni que suposarà una font important d’ocupació local en els pròxims anys, que donarà treball a nombroses persones i empreses de diferents àmbits i especialitats.Alcalde

Passejar per les columnes renaixentistes del nostre pati representa una emoció especial per a mi, com a betxinenc. Vorejar els murs que persones del nostre poble van construir fa més de cinc segles em fa recordar la suor i el sacrifici que tants i tants betxinencs van fer en el seu moment. I per això estic convençut que ha valgut la pena tot el treball dedicat per poder recuperar eixe mateix sentiment que van sentir els nostres avantpassats tant de temps enrere.

Per tots ells, per tots els nostres veïns que durant segles i segles van treballar entre les parets del Palau per tirar el nostre poble endavant; per tots els betxinencs del present, especialment els més majors, que han tingut tantes vivències dins del Palau en el dia a dia de les seues vides; però sobretot, pels betxinencs i valencians del futur, per tal que puguen apreciar, utilitzar i sobretot conservar l’excepcional valor del Palau-Castell de Betxí. Per tots ells, per tots nosaltres, hem de fer realitat el somni que tots hem somiat: que el cor de Betxí torne a bategar, que el Palau torne a tindre vida.