Associació lactància materna

Lactància materna: Beneficis per a la mare, el bebé i la societat

La llet materna és l’aliment més antic de tots els que coneixem, ja que, sense la lactància materna no viuria cap mamífer avui. Ha anat evolucionant i adaptant-se per a ser l’aliment òptim per als nostres fills i filles, amb una composició perfecta per als primers anys de la nostra vida.

La llet de la nostra mare és un aliment viu, que canvia i s’adapta en funció de les necessitats del bebé, canvia la seua composició en diferents moments del dia i en diferents moments de la mamada, sent més aquosa al principi i més greixosa al final, permetent així que no es deshidrate el lactant.

Distints organismes com l’Organització Mundial de la Salut (OMS) o UNICEF recomanen la lactància materna des de la primera hora de vida fins els sis mesos de manera exclusiva, anar oferint aliments complementaris a partir dels sis mesos fins a l’any i mantidre la lactància materna fins els dos anys, com a mínim. Per a aconseguir tenir èxit en la lactància, l’OMS i UNICEF aconsellen el següent:

– Iniciar l’alletament durant la primera hora de vida
– Practicar l’alletament exclusiu, és a dir, proporcionar al lactant únicament llet materna, sense altres aliments o begudes, nï tan sols aigua
– Donar el pit quan el bebé ho reclame, ja siga de dia o de nit; també quan ha mamat fa poc,
sabem que els bebés demanen pit quan tenen fam, i també quan tenen sed, son, malestar, por, dolor, se senten sols o simplement busquen estar propet de la mare.
– No utilitzar biberons, tetines o “xupetes”.
– Sol·licitar informació en cas de tenir dubtes o dificultats, a la matrona del centre de salut i als grups de recolzament a la lactància materna, cada volta són més els pobles que disposen de grups d’aquest tipus que ofereixen el seu suport als pares i mares que volen alletar els seus fills i filles.

Nombroses investigacions de tot arreu del món avalen que la llet materna promou el desenvolupa ment sensorial i cognitiu, a més de protegir al bebé de malalties infeccioses i cròniques. La lactància natural exclusiva redueix la mortalitat infantil per malalties de la infància, com la diarrea o la pneumònia, i afavoreix un ràpid restabliment en cas de malaltia La lactància natural contribueix a la salut i el benestar de la mare: ajuda a espaiar els embarassos, disminueix el risc de càncer ovàric i mamari i altres malalties com la osteoporosi, incrementa e[s recursos de la família i el país, és una forma segura d’alimentació i resulta innòcua per al medi ambient.

Associació Materna.

Contacte: Dolores 639763384; Jessica 637261052; Vega 660026364; Marta 658781614; Yoana 608118045