Adequació de la plaça Major

Les obres d’urbanització i conversió en zona de vianants de la plaça Major, amb l’empedrat de més de 500 m2 (que van des del cantó de l’Ajuntament fins al cantó del C/ del Mossén Belaire) gairebé han finalitzat. Aquest projecte s’emmarca dins de la recuperació de l’entorn del Palau, amb la clara intenció que torne a ser un punt de trobada de les persones a la zona centre de Betxí. A més, aquestes obres, que han estat sufragades per l’empresa concessionària de l’enllumenat públic (amb un inversió de 50.000 €), han permés soterrar la línia elèctrica que va des de la façana del Palau fins al cantó del Sybarit.

casa cantoneraCal recordar que aquest projecte va ser informat als veïns i veïnes del carrer del Mossén Belaire, de la plaça de l’Església i de la plaça Major, per mostrar-los el projecte, en una reunió que va tindre lloc el passat mes de setembre al pati del Palau, amb una bona acollida per part de les persones assistents (fins i tot van ser diverses les persones que van demanar la conversió en zona de vianants total de la plaça). Ja anteriorment es va dur a terme una jornada oberta a la gent, al mig de la plaça, per tal de recollir les propostes d’usos per al Palau i, també, per escoltar iniciatives interessants per a l’entorn, en què es va suggerir la remodelació i conversió en zona de vianants de l’emblemàtica plaça.baluard

Durant les obres, que estan sent vigilades per un arqueòleg de la Diputació, han aparegut dos baluards del segle XVI, així com restes de la cota zero de l’antic fossat que rodejava tot l’edifici. Aquestes troballes han estat perfectament documentades per l’arqueòleg. Un d’aquestos baluards es trobava mig soterrat baix la casa cantonera enderrocada, cosa que ha possibilitat que l’entrada a la plaça tinguera certa similitud amb la imatge del segle XVI. Aquesta casa, construïda als anys cinquanta en un dels laterals de l’edifici (fins i tot va tapar diverses finestres del Palau), alterava la imatge del Palau. També sota la casa han aparegut restes de l’antiga fàbrica de ceràmica de principis del segle XIX. Ara l’Ajuntament està estudiant la manera d’integrar aquestes restes en la fesomia de la plaça. De moment ha marcat sobre el ferm les línies dels baluards.